11 apr

Oefening in Jeugdinrichting Het Poortje in Veenhuizen

Veenhuizen- Maandagavond werd er in Jeugdinrichting Het Poortje in Veenhuizen geoefend door de brandweerkorpsen van Veenhuizen, Assen en Haulerwijk. Daarnaast oefenden ook de politie en de eigen BHV-organisatie van de inrichting.

Het scenario was dusdanig opgebouwd dat alle deelnemende partijen een taak hadden binnen de oefening. Een van de medewerkers had in het opleidingsgebouw op het terrein rook waargenomen en hierop de BHV ingeschakeld. Al snel werd duidelijk dat er zich in het gebouw nog meerdere personen bevonden. Hierop werd dan ook de brandweer gealarmeerd.

De BHV-ers gingen in het pand op onderzoek uit. Al snel troffen ze in de keuken de brand aan. daarnaast werd er een slachtoffer gevonden die door de BHV uit het gebouw kon worden gehaald. In het gebouw bleek ook nog een jeugdige te zijn welke zich ergens had verstopt.

De brandweer van Haulerwijk welke als eerste ter plaatse was heeft in de keuken een tweede slachtoffer gevonden en naar buiten weten te begeleiden, daarnaast werd een bluspoging ondernomen in de brandende keuken. De eveneens gealarmeerde hoogwerker constateerde dat er zich op het dak van het gebouw ook twee personen bevonden. Een van de personen was tijdens zijn vluchtpoging gewond geraakt. Het slachtoffer werd door de hoogwerker uit Assen in veiligheid gebracht waarna men de tweede persoon naar beneden kon halen.

De inmiddels aangekomen politie ging samen met de BHV op zoek naar de vermiste cliënt. Deze had zich verschanst in een ICT lokaal en was niet van plan zich zomaar over te geven. Na een korte worsteling kon de dame in de boeien geslagen worden en naar buiten gebracht worden.

Nadat de brand die zich via het ventilatiesysteem ook naar het dak had uitgebreid was gedoofd door de brandweer werd er door alle partijen nabesproken. Door alle deelnemende partijen werd de oefening als leerzaam ervaren.

Wij bedanken de Jeugdinrichting Het Poortje voor de geboden mogelijkheid om binnen de Jeugdinrichting foto’s van de oefening te mogen maken. Ook voor de aanwezige fotografen was het een leerzame ervaring.

Foto’s P.Koene & H.Huizinga © Compact Media / Nieuwsflyer.nl